„Ислямска държава” и Япония се разбраха за размяна на пленници, предаде RT. Вчера джихадистката групировка разпространи видео, в което показа „последното послание” на японския заложник Кенджи Гото, който държи снимка, на която се твърди, че е пилотът на йорданските военновъздушни сили Муас ал Касасбех, чийто изтребител бе свален в небето над Сирия в края на декември 2014 г.

В събота Гото се появи в друго видео, чрез което „Ислямска държава” предлага размяна на заложници. Глас зад кадър поиска свободата на Саджида ар Ришауи - иракчанка, очакваща екзекуция в затвор в Йордания заради опит за самоубийствен атентат, срещу свободата на Муас ал Касасбех и Гото.

Йордански правителствен товорител потвърди, че страната е готова да размени иракската затворничка за йорданския пилот, който е в ръцете на ислямистите, но не каза нищо за японския заложник, предаде ДПА.

Междувременно бащата на пленения от "Ислямска държава" йордански пилот призова властите в Аман да изпълнят исканията на похитителите, за да бъде спасен животът на сина му, съобщи АФП. "Искаме Муас да се върне. Имаме само едно искане и то е връщането на Муас, без значение на каква цена", заяви снощи баща му на протест на десетки представители на племена от град Карак пред централата на правителството в Аман.

Майката на японеца Кенджи Гото също отправи емоционален призив към премиера Шиндзо Абе да спаси сина й, предаде АП. Тя умолява японския премиер да работи с йорданското правителство, за да спаси сина й.