Действащата в Ирак и Сирия групировката "Ислямска държава" е екзекутирала британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс.

Джихадистите разпространиха видео на екзекуцията, наподобяващо клиповете с убийствата на двама американски журналисти. В ранния следобед на неделя Лондон потвърди автентичността на видеозаписа. „Всички знаци сочат, че видеото е автентично, нямаме причини да смятаме, че не е”, каза говорител на външното министерство на Великобритания. 

Ислямистите обявиха, че убийството е отговор на решението на британския премиер Дейвид Камерън да влезе в коалиция със САЩ срещу групировката. Терористите заплашиха, че следващата им жертва пак ще бъде британец.

Хейнс е третата жертва, обезглавена от джихадистите. Преди това екстремистите екзекутира двама американски журналисти.

"Това е подло и ужасяващо убийство на невинен хуманитарен работник. Това е деяние на злото", гласи реакцията на Дейвид Камерън, разпространена от "Даунинг стрийт". Той се закани, че извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието, когато и да стане това, предаде Ройтерс.

"Сърцето ми е със семейството на Дейвид Хейнс, което прояви изключителна смелост и твърдост по време на това изпитание", се казва в изявлението на Даунинг стрийт.

Във видеото от екзекуцията има послание за съюзниците на Америка" и кадри как Камерън говори за сътрудничество с иракското правителство и кюрдските милиции в борбата им с "Ислямската държава".

После маскиран мъж казва с британски акцент, че този британец ще плати цената за обещанието на Камерън. Облеченият в оранжев комбинезон Хейнс е коленичил пред него, след което главата му бива отсечена. Накрая маскираният ислямист показва друг заложник и се заканва, че и той ще бъде екзекутиран, ако Лондон продължи да подкрепя борбата срещу "Ислямската държава".

САЩ са "рамо до рамо със своя близък приятел"

Президентът на САЩ Барак Обама категорично осъди радикалната групировка "Ислямска държава" заради "варварското убийство" на британеца Дейвид Хейнс, предадоха световните агенции. Той обеща САЩ да сътрудничат на Великобритания за откриването на убийците и изправянето им пред правосъдието.

"Съединените щати стоят тази нощ рамо до рамо със своя близък приятел и съюзник в скръб и решимост", са казва в изявлението му. Обама добавя, че САЩ ще работят с Обединеното кралство и "широка коалиция от държави от региона и света" за "изправянето пред правосъдието на извършителите на този отвратителен акт и за обезсилването и унищожаването на тази заплаха за нашите страни, региона и света".

Вашингтон се опитва да събере съюзници сред западни и близкоизточни държави за образуването на международна коалиция за бора з радикалната групировка "Ислямска държава", която вече контролира обширни територии в Ирак и Сирия.