Бойци на радикалната групировка "Ислямска държава" екзекутираха около 300 пленници язиди в Северен Ирак, съобщи в събота Би Би Си, позовавайки се на партията на язидите.

Екзекуцията на 300 пленници на север от град Мосул, близо до град Тал Афар, е била изпълнена в петък.

Язидското малцинство от дълго време са едно от най-уязвимите малцинства в Ирак. Съществуването на тази малка кюрдска етно-религиозна общност днес е под заплаха, след като хиляди язиди бяха принудени да напуснат земята на предците си поради офанзивата на сунитите джихадисти, които ги смятат за поклонници на дявола.

Най-голямата част от язидската общност се намира в Ирак (между 100 000 и 600 000 души според различните оценки). В Ирак язидите са съсредоточени основно в северната част на страната. Няколко хиляди язиди живеят в Сирия, Турция, Армения и Грузия. Те са в голяма степен бедни селяни и пастири.

Язидите имат също така големи общности зад граница. В Германия има около 40 000 язиди.

Междувременно бойци на радикалната групировка разпространиха видео запис, на което тийнейджър екзекутира мъж в Северен Ирак.

На записа момчето, което говори арабски, стреля няколко пъти с пистолет в мъжа. Екзекуцията е извършена в Северен Ирак. Според компанията SITE Intelligence Group, която следи публикациите на ислямисти, юношата е екзекутирал "предполагаем шпионин".