Ислямистки бунтовници, сред които бойци на Фронта Ан Нусра, превзеха стратегически важния северозападен сирийски град Джиср аш Шугур за пръв път в продължаващия от четири години конфликт, предаде Ройтерс.

Сирийските държавни медии съобщиха, че армията се е предислоцирала в околностите на града, "за да се избегнат цивилни жертви", и че сега тя се бие срещу "голям брой терористи, идващи откъм турската граница".

Опозиционни бойци и Сирийският център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) заявиха, че градът, който е разположен на пътя между крайбрежния град Латакия и втория по големина сирийски град Алепо, вече е изцяло под контрола на бунтовниците.

След превземането на града бунтовниците са продължили настъплението си с цел да изтласкат армията от малкото останали под правителствен контрол райони в провинция Идлиб.

Членове на сирийските правителствени сили са екзекутирали най-малко 23 пленници при изтеглянето си от град Джиср аш Шугур, съобщи СЦНПЧ, цитиран от Франс прес.

Миналият месец тази неправителствена организация и други източници съобщиха за подобни екзекуции на пленници от правителствените сили при изтеглянето им от провинциалната столица Идлиб, където били намерени най-малко 15 тела след превземането на града от ислямистки бунтовници на 28 март.