Ислямистки екстремисти вербуват бежанците от Близкия изток, пристигнали в Германия. Това обяви шефът на Федералната служба за защита на конституцията на Германия (германското контраразузнаване) Ханс-Георг Маасен, цитиран от в. „Рейнише пост“.

„Ние виждаме, че салафити (привърженици на крайно консервативно тълкуване на исляма), представяйки се за хуманитарни работници и доброволци, установяват контакти с бежанците и ги канят в специални джамии, за да ги вербуват за свои цели", казва Маасен.

По думите му, много от новодошлите бежанци са сунити (представители на най-многобройния клон на исляма). Според Маасен германските салафити се надявали да повлияят на умерените мюсюлмани, които наскоро са пристигнали в Германия, гонени от военните конфликти в Сирия и Ирак.

Шефът на германското вътрешно разузнаване омаловажи опасенията, че „Ислямска държава” ще изпрати в Германия терористи, маскирани като бежанци.
„Контраразузнаването и външното разузнаване не са установили досега признаци за подобни действия”, заяви Маасен. Той посочи, че пътищата на бежанците са прекалено опасни за терористи, които биха рискували да загинат или да бъдат разкрити.

Специалисти по сигурността също потвърдиха, че рискът екстремистки групировки да изпратят бойци в Европа под прикритието на мигрантската вълна е много по-малък, отколкото твърдят някои политици.

В момента в Германия живеят между 3.8 и 4.3 милиона мюсюлмани - около 5 процента от общия брой на населението. Около 65 на сто от тях са сунити, седем процента са шиити, а 13 на сто са алавити (привърженици на толерантното течение в исляма, които са за свободата на вероизповеданието и равноправие на жените ). Салафитите са привърженици на крайно консервативното тълкуване на исляма. Експерти коментират, че някои от местните медии често слагат знак за равенство между крайните ислямисти и мюсюлманите като цяло.

По оценките на германското контраразузнаване, в момента само в провинция Северен Рейн-Вестфалия има около 2100 салафити. Общият им брой за Германия е около шест хиляди. Местните специални служби се отнасят към тях с повишено внимание.