Въоръжената ислямистка коалиция „Джейш ал Фатх“, в която влиза „Джебхат Фатах аш Шам“ (бившата „Джебхат ан Нусра“), днес пое отговорност за убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, предаде ТАСС, като се позовава на информация на в. „Ал Яум ас Сабия“.

На сайта на изданието е качено копие от изявлението на коалицията, която е активна в Сирия.

Посланикът на Русия в Анкара бе убит в понеделник от турския гражданин Мевлют Мерт Алтънташ по време на откриване на фотоизложба в Центъра за съвременно изкуство в турската столица.

По-рано днес турските власти официално обвиниха гюленистите за убийството.

Според местните медии турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил пред американския си колега Джон Кери, че мрежата на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад покушението.

В предаването „Тази сутрин“ по bTV журналистът Илхан Андай коментира, че Алтънташ „е самотник и това е нов вид терорист. Той е бил облъчен от идеите, ходил е на обучение и сам се развивал в идеите. Когато се вижда безсилен, решава сам да наказва. Там е имало и други посланици, а той стреля само срещу този на Русия и говори като терорист като от „Ал Нусра“, но в действията му има нещо като на американски екшън герой“.