Исландия вече има нов министър-председател, след като досегашният – Сигмундур Гунлаугсон, подаде оставка заради излизането на името му в скандала с Панамските документи.

Ден след оставката на среднощно съвещание дясното коалиционно правителство избра министъра на земеделието Сигурдур Инги Йохансон за нов премиер.

"Това е голяма отговорност в тази ситуация. Не е най-веселият момент, в който да заемеш премиерския пост, но ще дам най-доброто от себе си и се надявам народът на Исландия и новото правителство да донесат стабилност", заяви той.

Независимо от продължаващите и днес улични протести, управляващата коалиция има стабилно мнозинство в парламента. Междувременно беше оповестено, че на есен ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори.

До политическата криза в Исландия се стигна след публикуването на панамските документи и разкритията, че досегашният министър председател е забогатял от рухването на банките в страната.

Панамските документи и ефектът от тяхното разкриване продължават да са в центъра на общественото внимание в редица държави по света.

В изтеклите документи излязоха имената и на бащата на британския премиер Дейвид Камерън, на близки сътрудници на руския президент Владимир Путин и на още стотици фигури от всички сфери в световен мащаб.

Междувременно властите в Панама обявиха, че ще създадат комисия от международни експерти, която  да разследва схемите с офшорни компании.