Съдия от Военния трибунал в Хага за престъпления в бивша Югославия обвини Белград, че не успява да си сътрудничи със съдебната институция по задържането на приближени на сръбския националист Воислав Шешел, съобщава БГНЕС.

През януари 2015 г. съдът издаде заповед за ареста на двама от адвокатите на обвинения във военни престъпления Шешел - Петар Йожич и Виерика Радета, както и за негов приближен от военните години, Йово Остоич. Тримата са обвинени за това, че са заплашвали и са предлагали подкупи на двама свидетели по две от делата на Шешел.

„Ясно е за камарата, че Сърбия не сътрудничи по този въпрос“, заяви съдия Алфонс Орие, един от съдиите към трибунала, пред правния защитник на Белград Саша Обрадович. „Вие имахте повече от година, за да ги арестувате“, каза съдията.

Той също така нареди Сърбия всеки две седмици да предава подробни доклади за своите усилия да задържи заподозрените.

В същото време в Белград сръбският министър на правосъдието Никола Селакович заяви, че правителството ще изпрати протестна нота в съда заради арогантното поведение спрямо Обрадович.

През 2012 г. Войслав Шешел получи двугодишна присъда за обида на съда. През миналата година му беше разрешено да се върне в Сърбия, за да се лекува от рак. Оттогава той не спира да критикува трибунала като твърди, че няма да се върне да излежи своето наказание.