В последните дни от президентската надпревара в Съединените щати стават все по-популярни приложения за изборна стратегия, които са на ръба на закона. Трите най-популярни приложения – TrumpTraders.org, MakeMineCount.org и #NeverTrump  в „Туитър”, са насочени към мобилизация на гласове срещу Доналд Тръмп.

Как работи схемата: ако Хилари Клинтън печели убедително в щата Калифорния, то част от гражданите му могат да предложат да разменят гласовете си с хора от Аризона, където прогнозните резултати дават равенство за претендентите на Републиканската и Демократическата партия. 

Затова поддръжници на Клинтън от калифорния използват специално приложение, за да се свържат с гласоподаватели от Аризона, които симпатизират на някой от другите кандидати за президент, например от партията на Зелените. Двамата се договарят през апликацията, че този от Калифорния ще гласува за Зелените, а този от Аризона - за Хилари. Така кандидатката на Демократите няма опасност да изгуби бройките в избирателната колегия за щата Калифорния, а има шанс да спечели и тези на Аризона. Човекът, разменил гласа си е спокоен, че неговият кандидат, който така или иначе няма шанс за победа, е получил вота в замяна.

Само в петък – 4 ноември, повече от 15 хиляди души са се възползвали от услугата, за да си разменят гласовете.