Ирландия със сигурност ще признае държавата Палестина преди края на месеца. Това заяви днес ирландският вицепремиер Михол Мартин, цитиран от ДПА. Агенцията отбелязва, че Ирландия и Испания обсъждат с други европейски страни възможността за съвместно признаване на държавата Палестина. 

Въпреки че 21 май беше посочен като потенциална дата, Мишел Мартин заяви, че конкретният ден остава „плаващ“.

„Конкретната дата е подвижна, защото все още водим разговори с някои държави по отношение на съвместното признаване на палестинската държава“, каза още той.

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че правителството му единодушно е отхвърлило решението на ООН да насърчи признаването на Палестина.

„Няма да им позволим да създадат държава на терора, от която да ни нападат още повече. Никой няма да попречи на нас, Израел, да упражним основното си право да се защитаваме. Нито Общото събрание на ООН, нито която и да било друга организация“, каза Нетаняху.

Право на членство в ООН

В края на миналата седмица ООН гласува в подкрепа и призна палестинците за отговарящи на условията за бъдещо пълноправно членство в световната организация, като препоръча на Съвета за сигурност да „преразгледа въпроса положително“. 

143 държави подкрепиха резолюцията, 9 - сред които САЩ и Израел, гласуваха против, а 25 се въздържаха.

Девет от 27-те държави от ЕС признават Палестина: Това са България, Малта, Кипър, Чехия и Словакия, Унгария, Румъния, Полша и Швеция.

Така Общото събрание на ООН призна палестинците за отговарящи на условията за пълноправно членство в световната организация.