Хиляди демонстранти изпълниха днес улиците на много градове в Ирландия, заради пореден протест срещу решението на властите да им отнемат безплатната вода, предаде Франс прес.

Шествието в Дъблин събра хиляди, а хиляди демонстрираха и в други ирландски градове; организаторите очакваха общо около 20 хил. участници в проявата.

Ирландия пое ангажимент да сложи край на безплатната вода в рамките на международния план за финансова помощ, въведен през 2010 г. от МВФ и ЕС след финансовата криза от 2008 г.

Официално Ирландия излезе от този план преди година и се очаква да отбелжи най-силен ръст в ЕС през 2014 г. и през тази година. Безработицата обаче все още доста надхвърля 10 на сто.

Според плана, ирландците ще получат първите си фактури за вода през април т. г. През ноември кабинетът склони да намали цената на водата, но не успя да успокои протестите. "Никакво плащане, банките са наводнени", скандираха днес протестиращите в ирландската столица.

Бяха издигнати лозунги с искане за оставка на премиера Енда Кени. Протестното движение не е фокусирано само върху водата, то се разшири и в посока на мерките за икономии, плана за спасяване на банките, орязването на бюджет.

Говорител на министерството на околната среда заяви пред АФП, че няма "абсолютно никакви промени в позицията на правителството". По-рано водата в Ирландия се плащаше от данъците на населението, пояснява агенцията.