Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова се оказа на пето място при второто тайно гласуване за нов генерален директор на ООН, което се проведе тази вечер в Съвета за сигурност на организацията. При първия вот тя беше трета.

Българката е подкрепена от 7 от страните в съвета, докато 7 са се обявили „против” нея, написа в "Туитър" кореспондентът на "Ройтерс" в ООН. Един представител се е въздържал.

На първо място е бившият португалски премиер Атониу Гутериш с 11 „за”, двама „против” и двама „въздържали се” при гласуването. Следват сърбинът Вук Йеремич, аржентинката Сузана Малкора и бившият словенски президент Данило Тюрк.

Според източници на АП, ако Гутериш не беше получил нито един глас "против", още тази вечер щеше да е почти сигурно, че той ще е новият генсек на ООН. Сегашната ситуация обаче оставя шансове на конкурентите му.

Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките 15 членове. След това ще се състои официално, открито гласуване и името на победителя ще бъде предложено за утвърждаване в Общото събрание на ООН.

Преди този вот кандидатката от Хърватия Весна Пусич се оттегли с мотива, че изборът очевидно ще натежи в полза на кандидати, които вече работят в структури на световната организация.

Сайтът „Политико” вчера излезе с пространна статия, в която се коментира, че „САЩ и Русия са превърнали надпреварата за поста на генералния секретар на ООН в най-новия фронт на ескалиращата им война за геополитическо влияние”.

Непрозрачно

Въпреки усилията за внасяне на по-голяма прозрачност в изборния процес тази година, Съветът за сигурност реши да не обявява публично резултатите от предварителния вот, макар че те изтекоха половин час след приключването му днес, отбелязва ДПА.

След вота председателят на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН Могенс Люкетофт излезе с остро изявление, в което разкритикува стремежа на Съвета за сигурност да държи резултатите в тайна.

"Отсъствието на прозрачност е недостойно за ООН и за кандидатите", заяви дипломатът в открито писмо до Съвета за сигурност, цитирано от ДПА.

Според изданието, Москва застава зад Бокова, а Вашингтон – зад Малкора, като и двете страни не са готови на компромиси и правят всичко по силите си да неутрализират другия кандидат.