Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е била заплашена със смърт, след като изразила резерви към проекта за резолюция за светите места в Йерусалим, съобщи посланикът на Израел в организацията Кармел Шама-Коен, цитиран от АФП.

Текстът, внесен от седем арабски страни, критикува еврейската държава за това, че ограничава достъпа на мюсюлмани до свещени за исляма места в Йерусалим. Той бе приет в четвъртък от комисия на ЮНЕСКО и веднага бе заклеймен от Израел като отричащ хилядолетната връзка между Йерусалим и евреите. Предстои този текст да бъде подложен на гласуване за евентуално окончателно приемане от Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.

„Арабските страни се държат омразно и хулигански срещу останалата част от света и срещу ръководството на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова получи заплахи за живота си и се наложи охраната ѝ да бъде подсилена“, каза посланикът Кармел Шама-Коен по израелското обществено радио.

Тези заплахи ѝ бяха отправени след критиките, които тя изрази срещу гласуването в четвъртък в комисията, продължи израелският дипломат.

След гласуването в четвъртък Израел обяви, че прекратява сътрудничеството с ЮНЕСКО, напомня АФП. Гневът му бе предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Източен Йерусалим – палестинската част от града, окупирана през 1967 г. и след това анексирана от Израел. ООН смята тази анексия за незаконна.

Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към него.

В деня на гласуването Бокова се дистанцира от текста. Тя заяви, че „наследството на Йерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изрично признаване на своята историята и на връзката си с града“, добавя АФП.