Иран е заловил около 530 тона наркотици през последните 12 месеца, съобщи иранският министър на вътрешните работи Абдолреза Рахмани Фазли, цитиран от АФП и БТА. Той изрази съжаление за липсата на международно сътрудничество в борбата с трафикантите.

За първите 11 месеца на иранската година, която приключва на 20 март, са заловени 532 тона наркотици, със 17% повече от същия период на миналата година, заяви Фазли на пресконференция, посветена на работата на неговите служби.

От заловените наркотици 77 на сто са опиум, 14 на сто – хашиш, и 3 на сто - хероин. Практически целият опиум идва от Афганистан, където производството достигна 5500 тона през 2013 г. и нарасна с 49% в сравнение с 2012 г., показва доклад на службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията.

„Общо 80% от заловения по света опиум се засича в Иран”, обяви министър Фазли, за когото приоритет е да затвори изцяло границата, за да попречи на влизането на конвои в страната.

Техеран е започнал и голяма програма за строеж на пътища край Афганистан и Пакистан, за да улесни граничните патрули. „Вече 80 на сто от сблъсъците с въоръжени трафиканти се развиват край границата, което означава, че контролираме по-добре тези райони", подчерта вътрешният министър.

Фазли подложи на критика западните страни, които не осигуряват нито финансова, нито материално-техническа помощ за борба с трафика, въпреки частичното вдигане на международните санкции след влизането в сила на споразумение с големите държави през януари. За вътрешното министерство обаче нищо не се е променило и Иран не получава необходимите му апарати с рентгенови лъчи.

В Иран се залавят и все повече синтетични наркотици, съобщи министърът. За последната година са заловени 3500 килограма метамфетамини и са унищожени 375 лаборатории за производството им.

Иран е не само важен транзитен път за наркотиците към Близкия изток и Европа, а и пряка жертва на наркотрафика. В страната има 1,32 милиона наркомани, при общо население от 75 милиона души, обясни министърът. През декември представител на службите за борба с наркоманията съобщи, че 6 милиона иранци имат досег с наркотиците.

По законите на ислямската република наркотрафикът се наказва със смъртна присъда, което предизвиква недоволството на правозащитните организации. Рахмани Фазли обаче подчерта, че смъртната присъда на трафикантите е оправдана, защото „обикновено те са въоръжени, извършили са насилие, отвличали са хора и дори са извършили изнасилвания".

Общо 80 на сто от осъжданите на смърт в Иран са наркотрафиканти, подчерта той. През 2013 г. по данни на ООН в Иран са екзекутирани най-малко 500 души, от които 57 публично.