Иран обвини Саудитска Арабия, че нарочно е нанесла въздушен удар по посолството на Техеран в йеменската столица Сана.

"Саудитската бойна авиация нарочно е поразила дипломатическото представителство на Иран в Сана, като е ранила няколко служители", заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Хосейн Джабер Ансари.

Бомбардировки на Арабската коалиция в Сана, Йемен (Архив)
Снимка: EPA

"Това предумишлено действие на Саудитска Арабия е нарушение на всички международни конвенции за защита на дипломатическите мисии и саудитското правителство е отговорно за нанесените щети и за положението на членовете на персонала, които са били ранени", подчерта той.

Според информация разпространена от иранската телевизия „Ирин” военни самолети на предвожданата от Саудитска Арабия Арабска коалиция са ударили посолството на Ислямската република в Йемен.

Жители на йеменската столица информират за дузина въздушни атаки от страна на коалицията в четвъртък сутрин, предаде Би Би Си. По данни на Ройтерс днес саудитците са извършили най-мащабните бомбардировки над Сана, от началото на конфликта преди 9 месеца

Предвожданата от Рияд Арабска коалиция се бие с бунтовниците хути в Йемен. В края на декември Арабската коалиция прекрати временното примирие с бунтовниците.

Антисаудитски протест в Сана, Йемен (Архив)
Снимка: EPA

Напрежението между Иран и Саудитска Арабия нарастна през последните дни, след като Рияд екзекутира водещ шиитски духовник - имама Нимр ан-Нимр. Последва вълна от недоволство на шиити из целия Близък изток. Саудитското посолство в Техеран беше нападнато на 2 януари от протестиращи иранци. В дните след инцидента Саудитска Арабия и редица други арабски страни (Кувейт и Бахрейн) изтеглиха дипломатическите си мисии от Техеран.

В отговор на това решение по-рано днес иранското правилтество забрани вноса на всякакви саудитски продукти или продукти, идващи от Саудитска Арабия. Това съобщи днес на сайта си иранската изпълнителна власт.

Годишният внос на Иран от Саудитска Арабия се оценява на 60 милиона долара годишно и се състои основно от опаковъчни материали и текстил, припомня АП.