Иран планира реконструкция на ядрените си обекти с цел да разшири износа на медицински изотопи. Това заяви днес шефът на иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи пред държавната телевизия ИРИБ, предаде ТАСС.

"Иран изнася изотопи, използвани за медицински нужди, в редица страни от региона", напомни Салехи в интервю по повод бъдещата ядрена сделка. "Шесторката" преговарящи за ядрената програма на Техеран (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) одобри намерението на Иран да произвежда изотопи в завода във Фордо, а реакторът в Арак ще си остане изследователски.

В Иран ще бъдат построени и други реактори с мощност 1000 мегавата, но по-малки от замисляното преди, "за да се диверсифицират енергийните ресурси според бъдещите потребности", посочи шефът на иранската организация за атомна енергия.

Споразумението с Русия за доставка на гориво за АЕЦ в Бушехр, където федерацията ще строи нови блокове, може да бъде продължено с още 10 години, добави той.

Във връзка с различното тълкуване на договореностите, постигнати на 2 април в Лозана, от американска и от иранска страна, Салехи подчерта, че всички изброени въпроси са обсъдени на последния кръг от преговори между Иран и "шесторката" тези дни във Виена, но Ислямската република няма намерение да прекрачва "червената черта", нито да загърби националните си интереси, включително що се отнася до санкциите.

Запитан от телевизията дали инспектори на МААЕ ще имат достъп до неядрените обекти на Иран, Салехи отговори, че ако парламентът в Техеран одобри споразумение с агенцията, това може да се случи.