Иран отрече да е задържал екипажа на товарния кораб "Мерск Тигрис", който беше задържан от Техеран заради икономически спор миналата седмица.

"24-мата членове на екипажа са свободни. Те се ползват с консулска помощ и от наша гледна точка те не са свързани със задържането на кораба", каза говорителката на Външното министерство на Техеран Марзие Афкхам, цитирана от Франс прес.

Тя допълни още, че преговорите с частната компания, подала оплакването, продължават и е възможно спорът да бъде решен до няколко дни.

От българското Министерство на външните работи посочиха, че все още не разполагат с официална информация за освобождаването на сънародниците ни.

"Тигрис" беше спрян от иранските военноморски сили с предупредителни изстрели, като това имаше риск да се превърне в международен скандал. Бързо обаче стана ясно, че иранската страна изпълнява съдебно решение по търговски спор, който датира още от 2003 г.

Иранската държавна телевизия тогава съобщи, че членовете на екипажа са от България, Румъния, Великобритания и Мианмар, като се знае, че капитанът на плавателния съд е българин. Според информация на Външно, той е единственият ни сънародник на борда.

До момента се знаеше, че екипажът не е в ареста, но не беше ясно дали членовете му могат да се приберат в родните си страни.