Иран осъди речта на Бенямин Нетаняху в САЩ, в която израелският премиер предупреди американския Конгрес, че евентуално споразумение за иранската ядрена програма ще бъде заплаха за света, предаде „Франс прес”.

В свое изявление говорителят на министерството на външните работи на Иран осъжда речта като „повтарящо се и скучно сеене на лъжи от страна на Нетаняху за цените и намеренията зад мирната ядрена програма на Иран“.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху пристигна днес в Конгреса на САЩ, за да осъди планираното споразумение по иранската ядрена програма, което иска да постигне президентът Барак Обама.

Международно споразумение с Иран по ядрената му програма на практика ще гарантира, че Иран ще може да изгради ядрено оръжие, каза Нетаняху.

„То не блокира пътя на Иран към бомбата, а постила пътя на Иран към бомбата. Споразумението ще позволи на иранската ядрена програма да се запази до голяма степен непокътната, поради което Иран ще може много бързо да се сдобие с ядрено оръжие. Само за една година по американски оценки”, изрази тревога израелският премиер.

Президентът на САЩ, който няма да се срещне с Нетаняху обаче коментира, че няма нищо ново в речта на Бенямин Нетаняху пред Конгреса. „Премиерът не предложи никакви жизнеспособни алтернативи за предотвратяване на сдобиването на Иран с ядрено оръжие”, подчерта американският президент.