Над 1600 души са се регистрирали като кандидати за президент в Иран, съобщиха световните медии. Вотът ще се проведе на 19 май.

Според данните, публикувани от министерството на вътрешните работи, в края на регистрационната кампания, продължила едва 5 дни, удостоверения са получили 1636 души – 1499 мъже и едва 137 жени.

Едни от последните регистрирали се са кметът на столицата Техеран Мохамад Багер Галибаф и първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири.

Вчера в предизборната надпревара се включиха двама безспорни фаворити – действащият президент Хасан Рохани и кандидатът на алианса на консервативни партии „Народен фронт на революционните сили” Ебрахим Раиси. Очаква се битката за президентския пост да бъде именно между тях.

В близките дни Съветът на пазителите, в който влизат представители на висшето шиитско духовенство и ислямски юристи, ще разгледа всичките кандидатури.

Практиката от минали президентски кампании сочи, че голямото мнозинство кандидатури ще бъдат отхвърлени. За участие в предизборната кампания ще бъдат допуснати само най-достойните политици.