Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви официално в телевизионно обръщение победата над групировката "Ислямска държава" в Мосул, предаде ДПА.

Това става три години след като джихадистите завзеха града и го превърнаха в крепост на провъзгласения от тях "халифат", за който твърдяха, че ще завладее света, отбелязва Ройтерс.

"Великата победа на Ирак бе изкована от герои, много от които загинаха или бяха ранени в боевете", каза Абади, цитиран от ТАСС, от щаба на армейските сили за борба с тероризма в Западен Мосул.

"Благодарим на всички страни, които се изправиха рамо до рамо с Ирак срещу тероризма, подкрепяйки от въздуха нашите наземни сили", добави той.

Снимка: Reuters

Министър-председателят пристигна вчера в Мосул, за да поздрави военните командири, които водиха почти деветмесечна битка за отвоюване на града от "Ислямска държава".

По-рано през деня все още се чуваха стрелби и експлозии от обстрелването на последните позиции на ИД.

Абади се срещна с военни и политически представители в празнична атмосфера, контрастираща със страха след завземането на втория по големина град в Ирак от джихадистите и отстъплението на армията през юли 2014 г.

Оглавената от САЩ коалиция приветства новината за победата в Мосул. Тя заяви, че иракските сили имат пълен контрол върху града, но някои райони трябва да бъдат прочистени от взривни устройства и възможни бойци от ИД.

Снимка: Reuters

Коалицията подчерта, че победата не бележи края на глобалната заплаха от ИД и че иракчаните трябва да се обединят, за да разгромят групировката и да гарантират, че условията, довели до появата на групировката, повече няма да се върнат.

Москва също приветства победата и изрази подкрепа за действията на иракските власти за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Вярваме, че успехите в борбата с тероризма ще спомогнат за напредъка на процеса на национално помирение в Ирак, като се зачитат интересите на всички етнически и верски общности в страната, заяви руското външно министерство.