Иракски специални сили прочистват сгради в завзетите вчера от тях квартали в Източен Мосул, след като отблъснаха оттам бойците на "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тази сутрин взаимният обстрел с минохвъргачки и автоматично оръжие продължава. Иракските сили отвръщат и с артилерийски огън. Най-ожесточени са сраженията в квартал Ал Бакр. От покривите на сградите в жилищните зони се водят и снайперистки престрелки.

"Ислямска държава" е в центъра на града и трябва да сме много внимателни при напредването на силите ни. Районите пред нас са все по-гъсто населени и за правителствените сили ще е изпитание избягването на нови военни и цивилни жертви, каза ген.-майор Сами ал Ариди от иракските специални сили.

Докато той говореше, десетки цивилни в районите Тахрир и Захара излязоха от домовете си, някои от тях с бели знамена, и се насочиха към войските, за да бъдат изведени от бойното поле.

Специалните сили предприеха щурм в две направления към центъра на Мосул, при което се завързаха най-тежките улични боеве с бойци от ИД от началото на офанзивата за отвоюване на града преди три седмици. В боевете бяха убити най-малко седем войници от специалните сили.

Вчера силите бяха атакувани от поне седем атентатори самоубийци с коли бомби. Петима от тях бяха убити, преди да осъществят замисъла си. 

Очаква се операцията по връщане на правителствения контрол над Мосул да продължи седмици, а може би и месеци. В града все още остават около 1 милион мирни жители, което усложнява напредването на иракските сили. Джихадистите са изтласкали хиляди цивилни жители към по-вътрешните части на града, за да ги използват като жив щит.

Правителствените сили отбелязаха напредък и южно от Мосул. Днес техни части щурмуваха позиции на ИД в град Хамам ал Алил край река Тигър, на около 15 км от най-южните части на Мосул.