Иракският премиер Хайдер ал Абади обяви за приключила войната, която правителствените сили водеха от три години срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" в Ирак, предаде Франс прес.

"Силите ни напълно контролират иракско-сирийската граница, затова обявявам края на войната срещу Даеш", каза Абади, използвайки арабския акроним за ИД, в реч на конференция, организирана от синдиката на иракските журналисти.

"Нашата борба е с врага, който искаше да убие нашата цивилизация, но ние победихме благодарение на нашето единство и решимост. Победихме ги за кратко време", добави Абади.

Водената от САЩ международна коалиция публикува в "Туитър" поздрави към иракския народ за победата срещу "Ислямска държава".

"Ние ще бъдем до тях, докато те създават условия за един сигурен и проспериращ бъдещ Ирак", се казва в туита, цитиран от Ройтерс.

Снимка: Reuters

През 2014 г. ИД превзе една трета от Ирак и постави в опасност самото съществуване на държавата.

С помощта на водена от САЩ международна коалиция иракските войски преминаха в контранастъпление, за да си върнат загубените територии.

"Ислямска държава" контролираше територия с размерите на Италия в Ирак и Сирия и обяви "халифат" с двете си столици – иракския град Мосул и сирийския град Ракка, припомня АФП.

Иракската армия беше принудена да отстъпи. Пред лицето на опасността иракският аятолах Али Систани, духовен лидер на шиитите в Ирак, отправи призив за обща мобилизация, довел до създаването на паравоенните сили Хашд аш Шааби, които имат десетки хиляди бойци и помогнаха на правителствените сили при офанзивите срещу "Ислямска държава".

След като се изправиха на крака, иракските сили, подкрепяни от международната коалиция, започнаха постепенна контраофанзива, отнемайки превзетите градове. Последните сблъсъци се състояха в пустинята край границата със Сирия.

Генерал Абдел Амир Рашид Ярала от обединеното командване на иракската армия обяви от своя страна, че "при последната операция по прочистване иракската армия и Хашд аш Шааби, подкрепяни от иракската авиация, успяха да освободят пустинната равнина Ал Джазира между провинциите Нинава и Анбар".

Миналият месец иракските сили превзеха град Рауа близо до границата със Сирия. Той беше последното селище, останало под контрола на "Ислямска държава" на иракска територия.

Град Мосул беше превзет през юли след тежка деветмесечна обсада, подкрепяна от коалицията, при която голяма част от града беше разрушена, припомня Ройтерс. През септември подкрепяна от САЩ кюрдско-арабска коалиция превзе и фактическата столица на "Ислямска държава" в Сирия, град Ракка.

Силите, които се борят срещу джихадистката организация в Сирия и Ирак, сега очакват нова фаза на партизанска война. Екстремистите вече са показали, че са способни да прилагат подобна тактика.

Иракската армия вече е обявила, че за да приключи окончателно с "Ислямска държава", планира в неуточнен бъдещ момент да прочисти долината Уади Хауран, разположена от границата със Саудитска Арабия до р. Ефрат и границите със Сирия и Йордания. В момента в долината със силно пресечен терен има присъствие на джихадистката група, който е създала там оръжейни складове и укрития, припомня АФП.

След като беше прогонена от двете си столици,"Ислямска държава" беше редуцирана тази година до все по-смаляваща се част от пустинята, на границата между двете страни. Сред враговете на групировката са повечето страни от региона и глобалните сили.

Възстановяването на Ирак ще бъде нелека задача, отбелязва Асошиейтед прес. Боевете причиниха сериозни разрушения и 3 милиона иракчани бяха принудени да напуснат домовете си.