Ирак няма да преговаря с Иракски Кюрдистан по повод референдума
ООН предупреди, че вотът може да има дестабилизиращо действие
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    0
кюрди, референдум
Снимка: Reuters

Правителството на Ирак няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за резултатите от референдума за независимост.

Над 75% избирателна активност на референдума в Иракски КюрдистанОчаква се официалните резултати да станат ясни след около 72 часа

Позицията на страната е, че той е противоконституционен. Същевременно ООН предупреди, че вотът може да има дестабилизиращо действие. Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани обясни, че допитването не е обвързващо и целта му е да даде мандат за преговори с Багдад и съседните страни за отцепването от Ирак.

Избирателната активност беше над 75%. Официалните резултати се очакват до три дни. След гласуването кюрди празнуваха шумно до късно през нощта по улиците на Ербил. 

Съединените щати заявиха, че са "дълбоко разочаровани" заради произвеждането на вчерашния референдум за независимост на Иракски Кюрдистан, който според комюнике на Държавния департамент "ще увеличи нестабилността и трудностите" в региона, предаде Франс прес.

Иракските кюрди гласуваха на референдума с надежда за собствена държаваБоядисаният пръст на дясната ръка днес в Иракски Кюрдистан беше повод за гордост

"САЩ са дълбоко разочаровани от решението на регионалното правителство на Кюрдистан да произведе едностранен референдум за независимост, включително в зоните, намиращи се извън Иракски Кюрдистан", каза Държавният департамент.

"Историческите отношения между САЩ и народа на региона Иракски Кюрдистан няма да се променят след необвързващия референдум, но смятаме, че този етап ще увеличи нестабилността и трудностите за региона Кюрдистан и неговите жители", се казва в изявлението.

Той "ще усложни много отношенията на регионалното правителство на Кюрдистан с иракското правителство и съседните държави", смята външнополитическото ведомство, според което екстремистки групировки като "Ислямска държава" ще се възползват от нестабилността и разногласията.

  • 2
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре