Иракският премиер Хайдер ал Абади прие сирийския външен министър Уалид Муалем, с когото обсъди обезопасяването на общата граница на двете страни в ситуация на частично отстъпление на екстремистите от "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Тази година джихадистката групировка е загубила около половината територии в Ирак, които превзе през 2014 и 2015 г., но продължава да контролира райони от двете страни на северозападната граница със Сирия.

Абади се надява да си върне контрола над Мосул, най-големият иракски град в ръцете на ИД, което би нанесло окончателно поражение на групировката в страната.

"Обезопасяването на общата ни граница бе обсъдено докато героичните ни войски наближават границата със Сирия", се казва в изявление на иракското правителство след срещата в Багдад.

По-рано днес иракските въоръжени сили превзеха стратегическия град Кайяра, с което си разчистиха пътя за започване на кампания по отвоюване на Мосул.

Превземането на Кайяра, намиращ се на 60 километра южно от Мосул, е ново поражение за ИД.

Възможно е градът да бъде използван като плацдарм за кампанията към Мосул, който е в ръцете на джихадистите от средата на 2014 г.