Потребители на известния с пиперливия си хумор интернет форум 4chan намериха нетрадиционен начин за борба с пропагандата на „Ислямска държава”, която залива социалните мрежи. С помощта на уменията си във фотомонтажа, те започнаха да подменят въоръжените до зъби джихадисти от кадрите... с гумени патета.

Идеята идва от потребител, който в един от подфорумите предложил: „Защо да не цензурираме имиджа на ИДИЛ като сменим лицата на всичките пропагандни снимки с гумени патета?”

Инициативата по превръщането на ислямистите в играчки за баня се прехвърли извън 4chan („родина” и на киберактивистите от Anonymous, които след парижките атентати удрят електронните системи на джихадистите) – в Reddit, Facebook, Twitter.

Снимка: Twitter

Стотици от пропагандните снимки на ИДИЛ станаха обект на „патешки” фотомонтажи, като в някои от тях има и допълнения – четка за тоалетна чиния, цветовете на дъгата и други познати от рекламите на почистващи препарати елементи.

Това е втори случай в последните дни, в който Интернет отговаря с хумор на опитите на „Ислямска държава” да всява страх с професионално направената си онлайн пропаганда. Белгийците буквално наводниха Twitter със снимки на котки, докато течеше поредна антитерористична операция в Брюксел и така актуалната информация за ставащото в града стана практически неоткриваема в социалната мрежа.