Европейски интелектуалци и политици призовават за бойкот на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз. Причината – участието на крайнодесните в новия кабинет на страната.

Сайтът на френския вестник „Монд” публикува апела им. Сред неговите автори са бившите министри на външните работи на Франция и Испания Бернар Кушнер и Мигел Анхел Моратинос, както и носителят на Нобелова награда за мир Хосе Рамос-Хорта.

„Нека не си затваряме очите: те са нацистки наследници и вече имат силови позиции в новото правителство на Австрия.” С този остър тон започва текстът и недвусмислено поставя под въпрос демократичните ценности на Европа. Тя, според авторите, е приела новината за участие в управлението на крайната десница с „ мълчание и апатия”.

Бойкот на правителството и на председателството на Съвета на ЕС, което Австрия поема веднага след България, на 1 юли 2018 г. – това е основният призив, разпространен от френския вестник „Монд”.

Поне на теория, това би означавало, че министрите от крайната десница в Австрия не трябва да бъдат приемани от нито един европейски управляващ и да не участват в нито една среща на съюза.