Британският вестник „Индипендънт” спира да излиза на хартия. Това реши собственикът му Евгени Лебедев, който обяви, че изданието ще остане само под формата на сайт за новини и коментари.

На 26 март ще излезе последният брой на всекидневника, а неделното издание спира на 20 март. По-малкият вестник i пък ще бъде продаден. Не е ясно колко от 150 журналисти от медийната група ще останат на улицата след промените.

През последните години тиражът на вестника се стопи от 400 000 дневно до едва 40 000 бройки.

Лебедев представи затварянето на 30-годишното издание като скок към новите предизвикателства на дигиталната епоха. „Вестникарската индустрия се променя и тази промяна е под влиянието на читателите. Те ни показват, че бъдещето е дигитално. Това решение съхранява бранда „Индипендънт” и ни дава възможност да инвестираме във висококачествено съдържание”, заяви 35-годишният богаташ от руски произход.

По думите му неговото семейство е инвестирало десетки милиони лири в медийни проекти и спирането на хартиеното издание гарантира бъдещето на „Индипендънт”.

Според официалната информация, сайтът на вестника вече е „на плюс” с 58 млн. читатели всеки месец, като се очаква приходите да скочат с 50% тази година.