Имиграцията отново е въпросът, който безпокои най-много британските избиратели. Броят на анкетираните, според които това е най-важната тема, са се увеличили с 9 процентни пункта на 45 процента, съобщи сп. "Икономист", цитирайки анкета на компания Ипсос МОРИ за март.

Публикуваната от националната статистическа служба статистика показва, че нетната миграция се е увеличила до почти рекордно равнище и е със 70 000 души повече, отколкото при идването на власт на коалиционното правителство през 2010 г. и това не е изненада.

Неспособността на консерваторите да изпълнят обещанията си да ограничат нетната миграция до 10 000 души засилва недоволството от партията, а антиимиграционната партия UKIP натяква за това при всяка възможност, отбелязва "Икономист".

Връщането на имиграцията начело сред въпросите, притесняващи най-силно избирателите, е разбираемо предвид нароилите се напоследък във Великобритания негативни заглавия по темата.

Данните на националната статистическа служба бяха огласени на 26 февруари, в същия ден бяха публикувани цифри, показващи голямо увеличение в броя на социалноосигурителни номера, издадените на български и румънски работници.

На 6 март анализ на центъра за наблюдение на миграцията към Оксфордския университет разкри, че между 2011 и 2014 г. броят на родените в чужбина жители на Англия се е увеличил с около 565 000 души.

Броят на българските и румънските имигранти обаче не е толкова голям, както се смята. Те съставляват едва 6,4 процента от общия брой имигранти през миналата година, като новопристигналите са само 37 000.

Скокът в количеството на социалноосигурителни номера, издадени на българи и румънци, произтича от факта, че двете страни получиха равни трудови права с останалите държави в ЕС. Тези работници са излезли от сивата икономика и статута на самонаети и са започнали да работят законно.

Центърът за наблюдение на миграцията посочва, че данните му са приблизителни, а не официална статистика, и целта им е да обрисуват общата картина на промените в областта на миграцията, уточнява "Икономист".