Българските моряци, задържани за трафик на три тона кокаин в Испания, вече са напуснали следствения арест в Кадис. След изтичане на 72-часовата им мярка, те остават на разположение на следствието, което в най-кратък срок ще изработи доклад с всички събрани доказателства по случая.

След това българите ще бъдат прехвърлени в арест в Мадрид, където докладът на следствието ще се разгледа от така наречената „Аудиенсия насионал” - институция, адекватна на Върховен административен и апелативен съд.

Въз основа на данните от следствието тази институция трябва да се произнесе до 24 часа дали задържаните да бъдат съдени или освободени. По неофициална информация тежестта на провинението най-вероятно ще падне върху капитана на кораба Иван Станчев.

Задържаните в България Дойчин Дойчев и Руслан К.,организатори на наркоканала от Латинска Америка към Европа, бяха доведени в специализираната прокуратура в София. За 37-годишния Руслан се предполага, че е набирал хората за екипажа на кораба. Двамата вече бяха обвинени, но от прокуратурата отказват да уточнят в какво точно. Мерките им за неотклонение ще бъдат гледани най-рано в събота.

Третият задържан българин у нас Христо Христов вече е бил освободен, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов тази сутрин.

bTV разполага с пълния списък на имената на българите, арестувани в Испания:

1.Иван Станчев
2.Антоний Колев
3.Сава Алексиев
4.Румен Денев
5.Атанас Иванов
6.Светлозар Дочев
7.Петър Петров
8.Атанас Георгиев
9.Мирослав Владимиров
10.Владемар Владимиров
11.Иван Николов
12.Борис Бъчваров
13.Борислав Михайлов
14.Светослав Йовчев
15.Красимир Йорданов
16.Теодор Трендафилов
17.Георги Георгиев
18.Юлиян Петров
19.Боян Боев
20.Васил Киров
21.Светлин Димитров

Междувременно стана ясно, че в акцията по залавянето им се е включила и италианската финансова полиция. Снабден със специална апаратура самолет е локализирал българския кораб „Св. Николай”. Патрулната машина ATR 42 е следила плавателния съд в продължение на повече от две денонощия.

Испанските вестници разпространяват версията, че българската група е взела 30 милиона евро за услугата да превози дрогата от Карибския басейн до Испания. Това се равнява на една трета от пазарната стойност на кокаина - оценяван на 100 милиона евро. Вестник "Ел Паис" съобщава, как специализираните части на Испания не открили никакъв друг товар на кораба, освен кокаина, който бил заключен в помещението за въжета.

  • Моряк от задържания в Испания за наркотрафик кораб: Невинни сме
  • 20 български моряци остават задържани в Испания
  • Близки на задържаните с кокаин моряци се оплакаха от информационен хаос
  • Българите от кораба "Св. Николай" трябвало да получат по 180 000 евро
  • Моряците от "Св. Николай" – обвинени... пропуснали да обжалват
  • Още задържани около "кокаиновия" кораб обеща Цветанов на среща с испанския си колега
  • Откраднатият кокаин от "Св. Николай" бил лесна плячка
  • 300 кг кокаин са откраднати от българския кораб "Св. Николай"
  • Български екип ще разпита моряците от "Св. Николай"
  • Моряците от "кокаиновия" кораб остават в ареста в Испания