Има риск „Гренфел тауър” в Западен Лондон да се срути. Сградата, построена през 1974 г., беше обхваната от голям пожар тази нощ. Най-малко шестима души са загинали, като се очаква броят им да се увеличи, заявиха от британската полиция.

В болница са настанени около 50 души, но мнозина се водят за изчезнали.

Хората скачаха от прозорците на горящия блок, споделя в интервю за телевизия „Скай нюз” един от очевидците на огромния пожар.

Началничката на лондонската пожарна Дани Котън заяви, че огнеборците са успели да стигнат до 20-ия етаж и са евакуирали голям брой жители, предаде Франс прес.

Според Котън сградата е стабилизирана, но инженерни екипи изследват структурата, за да оценят риска от срутване.

Обитатели на „Гренфел тауър” многократно са предупреждавали властите за лошото състояние на блока и риска от пожар, предаде ДПА.

„Властите останаха глухи за всички наши предупреждения, ние предсказахме, че катастрофа като днешната е неизбежна и е само въпрос на време”, заявиха местни жители.

„Видях хора, които скачаха от по-ниските етажи, в опит да се спасят”, разказва жена, живееща в отсрещния блок.

Свидетели на пожара разказват също, че хората, които не са успели да се измъкнат от блока, са размахвали от прозорците бели кърпи и мобилни телефони със светещи екрани, за да привлекат внимание.

Снимка: Reuters

„Видях майка, която викаше от прозореца, че тя и детето ѝ не могат да се измъкнат и молеше да бъдат спасени. Това беше на апартамент на доста висок етаж”, разказва Ема.

Друг очевидец видял семейство с деца, които викали за помощ от 15-ия етаж.

„Пожарникарите я посъветвали да запуши процепа под вратата, за да не прониква дим, не зная какво се е случило после”, казва Пол, който живее на втория етаж и е успял невредим да напусне сградата.