ИДИЛ разпространи аудиозапис на лидера си Абу Бакр ал Багдади
Не става ясно кога е направен, но в него се споменават севернокорейските заплахи срещу Япония и САЩ. Вашингтон обяви, че няма основание да се съмняват в автентичността му
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Абу Бакр ал Багдади
Снимка: EPA

Терористичната организация „Ислямска държава“ (ИДИЛ) разпространи аудиозапис на своя лидер Абу Бакр ал Багдади, предаде Ройтерс.

Продължителността му е 46 минути. Не става ясно кога е бил направен записът, но в него се споменават севернокорейските заплахи срещу Япония и САЩ. По-голямата част от него обаче е посветена на посланията, съдържащи се в религиозните тестове. Лидерът на ИДИЛ призовава джихадистите да устояват пред техните врагове, предаде АФП.

„Лидерите на ИДИЛ и нейните войници си дадоха сметка, че за да спечелят божията милост и победата, те трябва да проявят търпение и да се съпротивляват на неверниците, независимо от техните съюзи“, казва Багдади.

Той отправя нападки към Америка, Русия и Иран, които заедно с техните съюзници на място водят отделни офанзиви срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Записът беше разпространен чрез новинарската организация „Ал Фуркан“, която е свързана с джихадистката група, в момент, в който нарастват спекулациите за съдбата на Багдади, след като ИДИЛ изгуби повечето от териториите си в Ирак и Сирия.

"Ислямска държава": Абу Бакр ал Багдади е мъртъвИнформацията беше потвърдена от Сирийския център за наблюдение на човешките права

Последният аудиозапис на Багдади бе публикуван в началото на ноември 2016 г. – две седмици преди началото на битката за отвоюване на иракския град Мосул. В него той призова последователите си да се борят срещу неверниците и да пролеят реки от неверническа кръв, припомня Ройтерс.

Иракските сили, подкрепяни от САЩ, си върнаха Мосул, където преди три години Багдади обяви създаването на халифат на ИДИЛ. Според официални представители обаче залавянето на Багдади може да отнеме години. Смята се, че той се укрива някъде из хилядите квадратни километри пустиня между Мосул в Ирак и Ракка в Сирия.

Лидерът на ИДИЛ най-вероятно е живТова съобщи един от топ антитерористите в Иракски Кюрдистан, а Москва, която първоначално обяви, че го е ликвидирала, сега уточни, че няма точни сведения дали е жив, или не

По-рано тази година руското министерство на отбраната обяви, че може би е убило Багдади при въздушен удар, нанесен по място, на което се били събрали висши командири на ИДИЛ в покрайнините на Ракка. Вашингтон обаче посочи, че не може да потвърди информацията, а иракски официални представители посрещнаха руското изявление със скептицизъм.

Американски генерал: Лидерът на „Ислямска държава” още е живАбу Бакр ал Багдади вероятно се крие в долината на р. Ефрат, смята ген. Стивън Таунзенд

Сега източник от разузнавателните служби на САЩ обяви, че извършват проверки на новия аудиозапис, но нямат основание да се съмняват в автентичността му, предаде АФП.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре