Вторият атентатор самоубиец на летището на Брюксел вчера е Наджим Лашрауи, потвърдиха полицейски източници.

По-рано днес се появи невярна информация, че белгийският джихадист е бил задържан в предградието на Брюксел Андерлехт.

Лашрауи вече бе издирван във връзка с атентатите в Париж миналата година. Негово ДНК бе открито в няколко квартири, използвани от извършителите на терористичните атаки във френската столица, както и по експлозивите, използвани при нападенията на 13 ноември.

Извършителят на другия самоубийствен атентат на летището е Ибрахим Бакрауи, чийто брат – Халид Бакрауи беше разпознат като нападателя камикадзе в метростанция „Малбек”.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че единият от брюкселските атентатори е бил задържан през юни 2015 г. в Турция, а по-късно експулсиран обратно в Белгия. Властите там го освободили.

Турският държавен глава не уточни за кого точно става въпрос, но по думите на високопоставен държавен представител това е Ибрахим Бакрауи.

„Въпреки че ние ги информирахме, че това лице е чуждестранен боец терорист, белгийските власти не са били в състояние да установят връзките му с тероризма”, допълни Ердоган в изявлението си.

При атентатите в Брюксел загинаха 31 души, а около 300 бяха ранени, сочат последни данни на белгийското министерство на здравеопазването.