И Великобритания се отказва от конвенционалните автомобили до 2040 г.
Забраната ще е част от стратегия за намаляване на замърсяването на въздуха
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Лондон, коли
Снимка: iStock

След Франция, и Великобритания планира да прекрати продажбата на автомобили с конвенционални двигатели с вътрешно горене до 2040 г.

Според разчетите на правителството на Острова, които трябва да бъдат официално обявени по-късно, автомобилите с бензинови и дизелови двигатели трябва да бъдат изцяло изведени от употреба до 2050 г.

Франция планира да спре бензиновите и дизеловите коли до 2040 г.Десет години след това пък трябва да престане да използва изобщо изкопаеми горива

След решение на Висшия съд на Великобритания, според което настоящите мерки за борба със замърсяването на въздуха са недостатъчни и не отговарят на международните изисквания, кабинетът в Лондон трябва да представи дългосрочен план за справяне с този проблем.

Като част него ще бъде създаден и фонд от 225 млн. паунда, който ще да подпомага общините в усилията им на местно ниво.

Критици на този план обаче твърдят че целта е твърде далеч във времето. Някои дори предлагат забраната за автомобили с двигатели с вътрешно горене да влезе в сила от 2025 г., с аргумента че по това време електрическите автомобили ще са надминали традиционните по продажби.

„Волво” обяви началото на електрическата автомобилна революцияОт 2019 г. всяка кола на шведската компания ще бъде оборудвана и с електродвигател

Според статистиката замърсяването на въздуха на Острова причинява над 40 хил. смъртни случая на година.

Проучвания също посочват че то е най-големият екологичен риск за здравето а хората.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре