И Върховният съд не допусна Алексей Навални до президентските избори
Според магистратите той е осъждан и няма как да участва във вота, според привържениците на опозиционера само затворниците не могат да се кандидатират
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 13
    6
Николай Романенков
Съдията от Върховния съд на Русия Николай Романенков Снимка: EPA

Върховният съд на Русия призна за законен отказа на ЦИК да регистрира инициативната група, подкрепила кандидатурата на блогъра Алексей Навални за президент на Русия, предаде ТАСС.

Магистратите отхвърлиха иска на Навални – борец срещу корупцията и критик на Кремъл, оспорил решението на ЦИК, което му затваря пътя към президентския пост на изборите през март.

Руската ЦИК не допусна Алексей Навални до президентските избориТой ще обжалва и призова за бойкот на вота, насрочен за март 2018 г.

Самият Навални не се яви в съда. Неговият представител – адвокатът Иван Жданов, обаче изрази несъгласие с решението на съда и заяви, че ще го обжалва пред апелационна инстанция, пред президиума на Върховния съд и пред Конституционния съд на Русия.

Главното действие на привържениците на Навални на този етап ще бъде организиране на „стачка на избирателите”.

Сергей Сахаров, представляващ ЦИК, заяви в съда, че комисията е отказала регистрация на инициативната група на Навални въз основа на комплексен анализ на правните норми.

Навални е осъждан – има присъда за тежко престъпление, затова няма право да бъде избран за президент на Русия, докато не бъде реабилитиран, каза Сахаров.

Алексей Навални разкри с дрон тайна резиденция на Владимир Путин Вилата се намира до русата граница с Финландия, има луксозни апартаменти, басейн със златни плочки и хеликоптерна площадка

Представители на Навални обаче твърдят, че принципите за допускане на кандидати до изборите се определят от конституцията на Русия, а другите нормативни актове, на които се позовава ЦИК, са в противоречие с основния закон и не бива да се изпълняват.

Според Навални конституцията отнема правото да бъдат избирани само от хората, държани в местата за изтърпяване на наказания.

Руският опозиционен лидер има петгодишна условна присъда за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана.

ЦИК прие документите на Владимир Путин за президентските избори през мартТой възнамерява да участва в изборите като самоиздигнал се кандидат
  • 13
    6
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре