И собствената партия на Робърт Мугабе вече не го иска
На извънредно заседание управляващата партия в Зимбабве свали президента от председателския пост
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Робърт Мугабе
Снимка: Reuters

На извънредно заседание централният комитет на управляващата партия в Зимбабве свали президента Робърт Мугабе от председателския пост и му даде срок до утре на обед местно време да подаде оставка като държавен глава или ще започне импийчмънт.

За нов лидер на партията Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) беше назначен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му под натиска на първата дама. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в страната и доведе до намесата на военните, отбелязва Ройтерс.

На същото заседание съпругата на Мугабе – Грейс, беше отстранена от ръководния пост на женската лига на страната, допълва АП.

Зимбабве
Снимка: Reuters

Съпартийците на 93-годишния Мугабе му предложиха „достоен изход от властта“. Единственият управляващ на страната от независимостта ѝ през 1980 г. обаче отказа да се оттегли.

Мугабе и жена му били готови да умрат, но не да се оттеглятТе нямат намерение да легитимират военни преврат от тази седмица

По-рано днес и влиятелната младежка организация на ЗАНУ-ПФ призова Мугабе да подаде оставка, а съпругата му да бъде изгонена завинаги от политическото движение.

Лидерката на младежката организация Йеукай Симбангави приветства действията на военните срещу, по думите ѝ, група „престъпници“, предвождана от Грейс Мугабе. „Жалко, че президентът ѝ позволи да узурпира изпълнителната власт от него, с което унищожи и партията, и правителството“, заяви Симбангави в партийната централа.

Зимбабве
Снимка: Reuters

Лидерите на безкръвния преврат вероятно ще опитат днес да окажат натиск върху Мугабе да се откаже от властта. Генералите от армията и Мугабе ще проведат нови преговори, съобщи обществената телевизия, цитирана от ДПА.

Военните в Зимбабве обявиха, че са завзели властта Те обаче увериха, че президентът Робърт Мугабе е в безопасност

Президентът, който от сряда е под домашен арест, вече разговаря веднъж с началника на въоръжените сили Константино Чивенга. Армията иска да установи временно правителство и да организира след това избори.

Робърт Мугабе се появи публично за първи пътПреди дни той беше поставен под домашен арест от военните

Хиляди зимбабвийци се събраха вчера на мирен протест пред неговата резиденция, за да поискат оставката му.

Същевременно днес британският в. „Дейли мейл“ съобщи, като се позова на член на семейството на Мугабе, че той е започнал гладна стачка. Мугабе отказвал да приеме храна от събота и казал, че е готов да умре да правдата.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре