Словакия ще отложи планираното закупуване на изтребители докато протича по-обхватно модернизиране на въоръжените й сили, каза министърът на отбраната Петер Гайдош след предупреждения, че забавянето може да удължи зависимостта на страната от Русия, съобщава БТА, като цитира „Ротйерс”.

"Трябва да модернизираме сухопътните сили, които са гръбнакът на армията ни. Докато заменяме елементи от военновъздушните си сили, сухопътните сили не са обновявани от десетилетия", каза той.

Централноевропейската членка на НАТО преговаря с няколко фирми за замяна на своите 12 МиГ-29. Договорът за поддръжката им с Русия изтича през есента на 2019 г. и може да се наложи да бъде удължен.

Гайдош спомена като варианти американските изтребители Ф-16 и шведските „Грипен”. Последните се използват от Унгария и Чехия и бяха предпочетени от експертите у нас, но след идването на власт на кабинета „Борисов 3” проектът се бави на фона на взаимни обвинения в лобизъм между президента Румен Радев и политици от ГЕРБ.

Очаква се Словакия да изразходва 6,5 милиарда евро до 2030 г. за модернизиране на армията си. Това се планира в стратегия на Министерството на отбраната, която бе публикувана миналата седмица и ще се обсъжда през първата половина на 2018 г.