Организации за опазване на правата на имигрантите в Съединените щати се обявиха и срещу новия указ за миграцията на американския президент Доналд Тръмп.  

Президентът премахна Ирак от списъка с блокирани държави в новата заповед, както и пътуващи с вече издадени визи. Ограниченията обаче остават в сила за гражданите на Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен и ще са за срок от 90 дни.

„Тази нова заповед продължава да поставя клеймо върху исляма и мюсюлманите. Тя не прави Америка безопасна, а по-малко велика”, коментира изпълнителният директор на Съвета за ислямо-американски отношения Нихад Ауад.

Много републиканци обаче подкрепиха указа. Според републиканския сенатор на Южна Дакота Майк Раундс чрез указа президентът се опитва да осигури безопасността на американците.

„Знаем, че в шестте държави, които останаха засегнати, нямат възможност да извършват необходимите проверки на заминаващите”, коментира Раундс.

Новите мерки предивиждат и прекратяване на програмата за прием на бежанци за 120 дни с изключение на тези, чието пътуване вече е планирано.

Хората с двойно гражданство не са засегнати.

Предишният указ на Тръмп предизвика остри критики и беше блокиран от съда. Главният прокурор на Ню Йорк вече се закани да оспори и новия текст. Ако това обаче не се случи, забраните трябва да влязат в сила на 16 март. 

Вижте повече във видеото: