Свалянето на руския военен самолет от Турция усложни процеса на намиране на политическо решение в Сирия и трябва да се направи всичко, за да се избегне по-нататъшна ескалация на напрежението. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

„Разбира се, всяка държава има правото да защитава територията си, но от друга страна, знаем колко е напрегната ситуацията в Сирия и около нея”, подчерта Меркел.

Тя допълни, че вчера е говорила с турския премиер Ахмет Давутоглу и го е призовала да направи всичко възможно за деескалация на напрежението.

Свалянето на руския бомбардировач Су-24М от турската армия не бива да повлияе на дипломатическите усилия за урегулиране на конфликта в Сирия, заяви в Париж германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд.

"Надявам се, че вчерашните събития със сваления руски самолет няма да станат стъпка назад във "виенския" процес /на решаване на конфликта/, каза канцлерът.

Според Меркел заплануваното посещение на президента Оланд в Москва ще изиграе важна роля в решаването на въпроса за борбата с терористичната групировка "Ислямска държава".

"Посещението на Оланд в Русия ще бъде много важно за борбата срещу ИД, както и за продължаване на политическия процес в Сирия", каза Меркел. Тя отбеляза, че за борбата с ИД трябват общи действия. "Нашият общ враг е тероризмът, а общата задача - да действаме решително. ИД не може да бъде убедена с думи, тя трябва да бъде победена с военни средства", добави канцлерът.