И консерваторите в Австрия не искат крайнодесен президент
Опасяват се, че Норберт Хофер ще извади страната от ЕС
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Норберт Хофер
Снимка: EPA

Някои от лидерите на австрийските консерватори призоваха избирателите да не дават гласа си за крайнодесния кандидат-президент Норберт Хофер, предаде „Франс прес”.

В общ текст високопоставените политици, сред които и бившият еврокомисар Франц Фишер и бившият канцлер Вилхелм Молтерер, заявиха, че следващият държавен глава трябва да е човек, на когото може да се разчита. Те посочиха още, че за да може да запази жизнеността на икономиката си, „Австрия трябва да остане надежден европейски и международен партньор“.

В текста консерваторите дават подкрепата си за либералния опонент на Хофер – еколога Александър ван дер Белен.

Хофер, който е лидер на крайнодясната „Партия на свободата“ не изключва провеждането на референдум върху бъдещето на Австрия в ЕС, след като подобно допитване беше проведено във Великобритания.

Спомени от нацистките времена

Хофер беше обвинен в манипулации, след като добави изречението „С Божията помощ“ на кампанийните си материали. Той понесе множество критики и заради това, че на снимки беше заснет да носи синя метличина, закачена на ревера си. В миналото цветето е символ на забранената Австрийска нацистка партия и през 30-те години нейни членове носят цветето, за да могат да се разпознават.

Австрийски крайно десен политик заговори за референдум за излизане от ЕСНорбер Хофер обяви, че може да се стигне до допитване, ако Турция влезе в Евросъюза

По думите на Хофер той е избрал цветето единствено заради неговия ярък син цвят, същият като този на неговата партия.

„Не бихме искали да бъдем изправени пред спекулации за излизането на Австрия от ЕС, нито опити да се скрие синята метличина зад разпятие“, се казва в декларацията на консерваторите.

Защо Австрия все още няма президент

Ако Хофер бъде избран на президентските избори в Австрия на 4 декември, той ще стане първият крайнодесен президент в Европа от 1945 г. насам.

Изборите идват, след като Хофер оспори резултатите от последния вот през май, който Ван дер Белен спечели с малка преднина.

На 2 октомври Австрия пак избира президентЛибералът Александер Ван дер Белен победи националиста Норберт Хофер, но съдът поиска ново гласуване

Според последни социологически проучвания засега разликата между двамата е прекалено малка, за да може да се определи фаворит.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре