Един от най-отдавнашните и близки съветници на американския президент Доналд Тръмп – директорката на комуникациите на Белия дом Хоуп Хикс, подаде снощи оставка, предадоха световните агенции.

Оттеглянето ѝ не е свързано с показанията ѝ пред комисията по разузнаване към Камарата на представителите на Конгреса при разследването за намесата на Русия в изборите през 2016 г., заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Хикс беше говорителка на Тръмп по време на предизборната му кампания. Във вторник тя отговори на въпроси за кампанията и за преходния период до встъпването на Тръмп в длъжност през януари 2017 г. Хикс отказа да обсъжда ролята си в управлението, макар да призна, че понякога от нея се е изисквало да говори безобидни лъжи. Тя отрече някога да е лъгала за нещо, свързано с разследването за руска намеса в изборите.

Снимка: Reuters

„Хоуп е фантастична и свърши прекрасна работа“, каза Тръмп и добави, че тя ще му липсва. „Убеден съм, че в бъдеще отново ще работим заедно“, каза още той.

Хикс пък отвърна, че няма думи, с които да изрази благодарността си към президента. 

Тя не коментира причините за оттеглянето си. Не е ясно и кога точно ще предаде функциите си.

Новината за оставката разтърси Западното крило, засегнато от вътрешни смутове и разрастващото се разследване за Русия, коментира в. „Вашингтон пост“.

Снимка: Reuters

Хикс започна да работи за Тръмп преди той да обяви кандидатурата си за президент и беше негов доверен човек в продължение на три години, като оформяше имиджа му, управляваше настроенията му и го съветваше по почти всички въпроси, отбелязва американското издание.

Тя имаше значително влияние във Вашингтон, беше изключително предана на своя началник, който се отнасяше към нея почти като към своя дъщеря, и се очакваше да продължи да работи за Тръмп до края на президентството му, а вероятно и след това. Но нейните специални отношения с Тръмп я впримчиха в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите и евентуалното възпрепятстване на правосъдието от президента.

Оттеглянето ѝ ще съвпадне с напускането на други хора, близки до семейството на Тръмп в Белия дом. Политическият съветник Рийд Кордиш напуска поста; прессътрудникът Джош Рафел също си тръгва; а Дина Пауъл, която беше заместник-съветник по националната сигурност, се оттегли преди няколко седмици, отбелязва в. „Ню Йорк таймс“.