И „Ди Цайт” пише за корупцията у нас преди европредседателството
Пореден материал, който критикува процесите у нас
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 5
  • 14
    4
Die Zeit

Ден, след като британският в.„Гардиън” писа за „облака от корупция”, надвиснал над България, с мащабна статия по темата излезе и германският „Ди Цайт”. ". "С дупките ще се справят, но с корупцията- не" - това е подзаглавието на материала. Като слабости на страната са посочени проблемите в правосъдната система, корупцията и участието на националисти в управлението.

Началото на статията на Томас Рьосер е красноречиво: „Бъдещите ресорни председатели на ЕС не искат да оставят нищо на случайността. 3000 охранителни камери гледат към почти всеки ъгъл на столицата София. Дупките по основните пътни артерии към летището са премахнати. Каруците би трябвало да изчезнат от градския пейзаж. Даже НДК, дълго време изглеждал като занемарен бункер, е модернизиран навреме за 22.5 млн. евро. Този голям проект не само показва желанието на правителството да развива страната, но и е илюстрация на най-големия проблем на България – корупцията. Прокуратурата разследва бившия директор на двореца (Мирослав Боршош) по подозрение за злоупотреба с публични средства”.

Бившият шеф на НДК Мирослав Боршош се сдоби с още две обвиненияТой ще отговаря за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки

Авторът отбелязва, че 11 години след влизането в ЕС България все още е на дъното на всички социални класации и даже растежът и ниската безработица не спират масовата емиграция. Според него за много българи нашата страна не се възползва достатъчно ефективно от възможностите, които ЕС й дава, като за успешен пример посочват Румъния.

„Гардиън”: В облак от корупция, България ще председателства ЕСУправляващите вече нямат страх от Брюксел, казва приближен до Бойко Борисов пред британската медия

Масовото усещане обаче е, че без ЕС и НАТО България би била даже по-зле. Така към момента страната ни е избрала да е надежден партньор на ЕС на Балканите, като до момента нито един път не е възразявала на по-големите в общността, посочва германският всекидневник.

„Прибавете към това впечатлението на много българи, че са загърбени от богатите страни. Например, България нам да бъде допусната в Шенген (…) България е печално известна с подкупните си граничари и партньорите се страхуват от „омекване” на границите”, пише Рьосер.

Той цитира редица данни за корупцията и на по-високите етажи. „Олигархията и бизнес интересите държат политиците и магистратите под контрол (…) Медиите като механизъм за ранно предупреждение вече са масово беззъби”, пише германският журналист.

„Даже ръководството на страната не вярва на антикорупционния закон, приет набързо преди Коледа. Поради факта, че подателите на сигнали не получават анонимност, вицепрезидентът Илияна Йотова го смята за нефункционален: „Беше приет, само за да можем да кажем, че имаме антикорупционен закон в началото на европредседателството”.

  • 14
    4
Още по темата
5 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре