Консорциум от над 300 репортери, сред които и българката Алексения Димитрова от в. „24 часа”, получи награда „Пулицър” – за разяснителен репортаж по работата си по т.нар. „Панамски документи”, която разкри как политици, атлети и други известни личности използват данъчни убежища, за да избягват плащане на налози.

Големият победител на тази година е в. „Ню Йорк таймс”. Изданието печели три от престижните отличия – за международна журналистика, за горещи новини и за задълбочени статии по дадена тема.

Призът за международна журналистика бе присъден на „Ню Йорк таймс” за статии, посветени на усилията на Владимир Путин за прокарване на руско влияние в чужбина – особено актуална тема, предвид заключенията на американското разузнаване, че неговото правителство активно е опитвало да повлияе на президентските избори в САЩ в полза на Доналд Тръмп, посочи Ройтерс.

Журито изтъкна, че вестникът е разкрил „техники, включващи убийства, онлайн тормоз и подхвърляне на уличаващи доказателства срещу опоненти”.

Дейвид Фарънтхолд от в. „Вашингтон пост” беше удостоен с наградата за национален репортаж заради журналистическото му разследване на благотворителната дейност на Доналд Тръмп.

Според журито той е „създал модел за прозрачна журналистика с отразяването на политическата кампания и е поставил под съмнение щедростта на Тръмп към благотворителни организации”.

Фарънтхолд е журналистът, който стои зад може би най-сензационната новина в предизборната кампания в САЩ. Той разкри, че Тръмп е бил заснет на видеозапис как прави неприлични коментари за жени и се хвали, че ги целува и опипва без тяхното позволение.

Пеги Нунан, дългогодишна републиканка и колумнистка в „Уолстрийт джърнъл”, спечели наградата за коментарна статия за серия от критични материали за Тръмп, написани в миналогодишната му кампания за Белия дом.

Наградата за журналистика в служба на обществото спечелиха в. „Ню Йорк дейли нюз” и уебплатформата за разследваща журналистика „ПроПублика” за репортажи, посветени на злоупотреби на нюйоркската полиция срещу хора от бедните малцинства.

В 19-членната комисия на „Пулицър” участват бивши носители на наградата и други прочути журналисти и академици. Тя избира победителите в 21 категории в журналистиката, литературата, музиката и театъра с помощта на 102-членно жури.

Независимият фотограф Даниел Берехулак получи „Пулицър” в категорията фотография за отразяване на горещи новини. Отличени бяха негови снимки, показващи войната срещу дрогата във Филипините. Наградата за репортажна снимка отиде при „Чикаго трибюн” за портретна снимка на 10-годишно дете, оцеляло при престрелка в Чикаго, и майка му.

Сред седемте художествени категории призът за белетристика получи романът „Подземната железница” от американския писател Колсън Уайтхед.