Все повече правителства гледат на спазването на човешките права като на "лукс", който не могат да си позволят. За това предупреждава неправителствената организация "Хюмън райтс уоч" (HRW) в свой годишен доклад за състоянието на правата на човека по света, цитиран от АФП.

Според доклада, именно този факт води до разпалването на кризи като тези в Украйна и Сирия. Организацията е на позицията, че вина за това обаче нямат само по-изоставащите нации.

САЩ са сред критикуваните държави като според доклада в някои случаи техните действия са подхранвали климата, в който се извършват редовни нарушения на човешките права, като за пример се посочва разцвета на "Ислямска държава".

Според доклада появата на групировката отчасти е била причинена от идването на американски сили в Ирак през 2003 г. Това е довело до липса на сигурност и растящо насилие в затвора "Абу Гариб" в Гуантанамо.

Директорът на организацията Кенет Рот заяви, че много правителства "изглежда смятат, че днешните сериозни заплахи за сигурността могат да бъдат поставени преди човешките права". "В този тежък момент изглежда, че те смятат, че човешките права могат да бъдат поставени на заден план, че са лукс, който може да си позволим в не толкова трудни времена", допълва той.

Критики в доклада са отправени и към Великобритания, която заедно с Вашингтон си е затваряла очите за сектантските политики на шиитския министър-председател на Ирак Нури ал Малики и преследванията срещу сунитското население.

В Сирия САЩ са били водеща фигура в коалиция срещу "Ислямска държава", но не са увеличили натиска срещу президента Башар Асад да "спре клането на цивилни".

"Тази избирателна загриженост е подарък за хората, които набират бойци за "Ислямска държава" и които се представят за единствените, които се борят със зверствата на Асад", допълни Рот.

Подобна избирателност е налице и в Египет, където международният отговор на "безпрецедентните репресии" на ген. Абдел Фатах ас Сиси е бил "срамно неадекватен".