Психичноболните в САЩ вече ще могат да си купуват огнестрелни оръжия
Конгресът отхвърли наредба от времето на Обама, която целеше да затегне контрола над продажбата на оръжие
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    1
епидемия от оръжие, оръжие
Снимка: Теодора Трифонова

Сенатът в САЩ гласува да бъде блокирана наредба от времето на Барак Обама, която би попречила на около 75 000 души с психически разстройства да си купуват огнестрелни оръжия. Отхвърлянето на мярката сега отива за разглеждане от президента Доналд Тръмп, който се очаква да го подпише, съобщи Асошиейтед прес.

Наредбата бе опит на Обама да затегне федералния контрол над продажбата на оръжия след убийството на 20 ученици и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, Кънектикът.

Двадесетгодишен мъж, страдащ от синдрома на Аспергер и от обсесивно-компулсивно разстройство, уби майка си, след което отиде в училището и извърши масовото убийство и после се самоуби.

САЩ, където да си купиш оръжие, е като да си купиш нов телефонОръжие не може да се влиза само в държавните институции, училищата и заведенията, в които се сервира алкохол

Наредбата на правителството на Обама изискваше администрацията за социално осигуряване да изпраща имената на поставените под запрещение лица с умствени проблеми, получаващи социални помощи.

Но депутати, с подкрепата на Националната асоциация за огнестрелно оръжие и правозащитни организации се противопоставиха на мярката и насърчиха Конгреса да предприеме процедура по анулирането й. Наредбата може да бъде анулирана, когато двете камари на Конгреса приемат с обикновено мнозинство обща резолюция срещу нея и след това президентът я подпише.

Приета в Сената с 57 гласа и 43 против, отмяната на наредбата чака одобрение от Тръмп.

САЩ, оръжие
Снимка: bTV

Според критици мярката несправедливо слагала клеймо на хората в неравностойно положение и била в нарушение с тяхното конституционно право да носят оръжие. "Ако има вероятност конкретен човек да прояви агресия заради менталното си заболяване, правителството трябва да го докаже", каза сенаторът републиканец от Аризона Чарлз Грасли, който бе основният застъпник на анулирането на нормативния акт.

епидемия от оръжие, оръжие
Снимка: Теодора Трифонова
  • 1
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре