Ако хвърлите поглед върху списъка с най-големите дарители на демократката Хилари Клинтън, ще си кажете, че тя събира средства за холивудски филм, а не за кандидатпрезидентска кампания, пише Франс прес, цитирана от БТА. 

В този списък фигурират имената на актьори, шефове на филмови и музикални студия и на други представители на филмовата и на музикалната индустрия. Те дариха на кампанията 20,7 милиона долара, показват данни на Центъра за отговорна политика, който проследява финансирането на изборните кампании в страната.

Режисьорът и продуцент Стивън Спилбърг, магнатът на филмовите студия Джефри Катценбърг и режисьорът на последния филм от сагата "Междузвездни войни" Джей Джей Ейбрамс дариха общо 2 500 000 долара за кампанията на Клинтън.

Актьорът и режисьор Джордж Клуни пък организира дарителски вечери за Клинтън в Сан Франциско и Лос Анджелис и на тях бяха събрани 15 милиона долара, като някои от донорите внесоха по 350 000 долара за кампанията на демократката. 

Като цяло Клинтън е присъствала на 17 донорски прояви с участието на звезди в Калифорния това лято. Само за три дни в края на август тя присъства на 9 подобни прояви из целия щат, известен като бастион на демократите.

Сред тези прояви беше коктейл за 500 души, организиран от легендата на баскетбола Меджик Джонсън с участието на режисьора и актьор Самюъл Джексън, както и проява, организирана от звездното семейство Джъстин Тимбърлейк и Джесика Биел, на която гостите бяха Дженифър Анистън, Джейми Фокс и Кейти Холмс. На тези прояви Клинтън събра 3 милиона долара.

Въпреки че звездите, застанали зад републиканеца Доналд Тръмп, са по-малко, той не може да се оплаче от липса на звездни донори. Ръководителят на кампанията за финансиране на Тръмп е холивудският ветеран - Стив Мнучин, продуцент на филма "Аватар". Сред звездите, които са привърженици на милиардера, са Клинт Ийстууд, Джон Войт, който е баща на Анджелина Джоли, и бившият кечист Хълк Хоган. 

Критики срещу Тръмп отправиха открито редица звезди, сред които и републиканецът Арнолд Шварценегер, който беше губернатор на Калифорния и който каза, че няма да гласува за милиардера.

Звездната подкрепа зад кандидатите е нещо добро за техните финанси, но не винаги води до победа. Така например актрисата Сюзан Сарандън направи много за кампанията на демократа Бърни Сандърс, но той не можа да спечели първичните избори на демократите срещу Клинтън.