Холандия засили граничния си контрол, обяви министърът на миграцията Клаас Дейкхоф, цитиран от Ройтерс.

През септември Холандия реши да разгърне мобилни звена за граничен контрол по пътища и железопътни линии за прехващане на мигранти и отделянето им от бежанците.

"Тези мерки помогнаха, но все още отчитахме растящ брой на задържани каналджии, а идват и все повече хора от безопасни страни, които не могат да получат убежище", заяви Дейкхоф.

Миналата година Холандия прие 200 000 мигранти, което породи антиимигрантски настроения в страната, някога известна с политиката си на отворени граници. През 60-те години, които бяха период на голям растеж, Холандия приемаше мигранти - работници от Турция и Мароко, припомня Ройтерс.

Чрез забавянето на трафика след преминаването на границата, полицията ще може по-добре да подбира превозните средства, които се нуждаят от по-щателна проверка, обясни министърът.

Миналата година холандската полиция арестува 330 души по подозрение в трафик на хора, като 200 от тях бяха задържани от мобилни звена на граничния контрол.

Тези мерки означават, че на пристигащите от безопасни страни и на хората, които са подали молби за убежище в няколко държави ще може да се каже, че няма смисъл да продължават по-нататък, коментира още Дейкхоф.

Той обяви още, че Холандия иска да постигне споразумение с Гърция и Турция за затваряне на границите им, но докато това не е станало, ще трябва да предприемаме собствени мерки.