Холандското сатирично шоу Zondag met Lubach подготви специално видео послание към новия американски президент Доналд Тръмп.

Клипът, който трябва да представи на милиардера европейската страна (от която се смята, че идва неговият род-б.р.), е издържан в стилистиката на речите му – с много хипербола и много квалификации по адрес на какво ли не.

Видеото представя историята на Холандия, нейния език („Най-добрият език в Европа (…) Другите са провал (…) Немският – той даже не е истински език”), дигите по крайбрежието („великата стена, която ни предпазва от водата в Мексико”), миниатюрния град Мадуродам („площадите са толкова малки, че няма да Ви трябват много хора, за да ги напълните” – във връзка със скромно посетената президентска клетва на Тръмп), традицията на Черния Пит („най-обидното и расистко нещо, което сте виждали”), депутат с увреждане („можете страхотно да я имитирате”) и т.н.

Клипът обаче има и сериозно послание: „Ако прецакате НАТО, ще направите нашите проблеми велики отново”. Тръмп изрази мнение, че САЩ дават твърде много от себе си за Алианса и намекна, че може да остави европейските държави да се защитават сами.

„Тотално разбираме, че ще е „Америка на първо място”. Не може ли обаче да кажем „Холандия на второ”?”, питат от сатиричното предаване.