„Хизбулла” ще отговори официално на 16 февруари на обвиненията от страна на България, че двама от членовете на военното й крило са отговорни за атентата на летището в Бургас от миналото лято, заявиха източници на bTV от Бейрут.

Според тях групировката категорично отрича да е замесена в атаката на 18 юли 2012 година. Те посочват, че ако има още какво да бъде казано по въпроса, то това ще бъде направено от лидера на „Хизбулла” Хасан Насралла. В събота той ще произнесе реч в Бейрут по повод годишнините от убийствата на трима от лидерите на шиитското движение.

С избора на тази дата той ще постави проблема в контекста на преследването и изолирането на „Хизбулла”, коментират източниците на сайта. Според тях групировката разглежда българското обвинение от две страни.

Обикновено Насрала говори на видеостена пред хиляди хора заради страх, че ако местонахождението му бъде локализирано, той може да бъде ликвидиран за по-малко от минута от израелски въздушен удар.

България поиска екстрадиране

В същото време стана ясно, че България ще поиска от Ливан да задържи и екстрадира в София предполагаемите съучастници на атентатора в Бургас, заявиха пред bTV от Националната служба за борба с организираната престъпност. Имената на двамата ливански граждани вече са в системата на Европол, но не са обявени за издирване.

След среща с директора на Европол в Холандия, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обясни, че целта е да се направи пълна справка - какво е било тяхното движение из европейски страни в предишни години, както и предотвратяване на бъдещи техни пътувания на територията на Европейския съюз.

„България е предала днес на Ливан доклада си за бомбения атентат в Бургас. Управляващия българското посолство в Бейрут Пламен Цолов е предоставил документи, адресирани до министерството на правосъдието”, заяви вътрешният министър.

„Имаме конкретни искания по линия на съдебното сътрудничество, които са изпратени. Мисля, че всички имаме интерес да кажем, че тероризма е неприемлив, за което и да е общество и Ливан имат повече от всички други интерес да сътрудничат", заяви външният министър Николай Младенов.

Премиерът Борисов разкритикува опозицията у нас, която все още гледа с недоверие към резултатите от българското разследване.


  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти