Електронното издание на ливанския ежедневник „Дейли Стар” публикува изявление на заместник-генералния секретар на шиитското движение „Хизбулла” Наим Касем, в което той обвинява Израел, че води „глобална кампания на всяване на страх, насочена към изолирането и притискането” на групировката, без да споменава нито веднъж контекста на атентата в Бургас, за който я обвини българското правителство. 

„Израел води глобална кампания на всяване на страх от „Хизбулла”, в частност защото се провали в агресията си … и не успя да създаде среда, която да попречи на „Хизбулла” да маневрира”, заявява Наим Касем.

„Дейли Стар” припомня официалната позиция изразена вчера от българското правителство, че зад атентата в Бургас от 18 юли 2012 г., при който загинаха петима израелски и един български гражданин, стои ливанската шиитска групировка.

Насим Касем заявява, че „израелската кампания е насочена към отвличане на вниманието на света от агресията и окупационните практики на еврейската държава и да компенсира загубата си от „Хизбулла”.

„Хизбулла” е силна и увеличава готовността си, подкрепата и подготовката, за да се справи с предизвикателствата и всички обвиненията срещу нас няма да имат ефект и няма да променят фактите и действителността”, допълва Касем.

В заключение заместник-генералният секретар на движението подчертава, че „компасът на „Хизбулла” ще продължи да е ориентиран към израелския враг”.

Коментарите на високопоставения представител на ливанската групировка идват на фона на изразени официални притеснения на Бейрут, че обвиненията на София могат да доведат до включването на „Хизбулла” в списъка на ЕС на терористичните организации, което да се отрази на външнополитическите отношения на Ливан.

Председателят на парламента на средиземноморската страна Набих Бери заяви по-рано днес, че обвиненията от България са провокирани от вътрешнополитическата ситуацията у нас заради приближаващите парламентарни избори.

Политическата коалиция „14 Март” на Саад Харири излезе от своя страна с декларация, в която подчертава риска от включването на „Хизбулла” в терористичния списък на ЕС заявявайки,че „ливанския народ не може да се превръща” в заложник на шиитската групировка.

Президентът на Ливан Мишел Сюлейман е заявил от своя страна, че българските обвинения срещу „Хизбулла” са предмет на разглеждане и Бейрут очаква да получи от София цялата събрана информация.

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти