Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън подкрепи предложението на американския концерн „Уестингхаус”, кандидат в търга за изграждането на два нови енергоблока в чешката АЕЦ „Темелин”, на приблизителна стойност 10 млрд. долара (7,67 млрд. евро), съобщава АФП.

„Не се срамуваме да застанем зад предложението на „Уестингхаус” за разширяване на ядрената централа в Темелин, защото вярваме, че компанията внася най-добрата оферта за подобен проект, от гледна точка на сигурност и технологии”, заяви Хилъри Клинтън, която е на официално посещение в Прага.

В кандидатурата за проекта за разширяването на АЕЦ „Темелин” американският гигант „Уестингхаус” е изправен срещу конкуренцията на руския „Атомстройекспорт”, който е кандидат съвместно с чешка компания, с руски собственик.

Третата оферта за доизграждането на „Темелин”, внесена от страна на френската „Арева”, беше отхвърлена от чешките власти, което решение компанията в момента обжалва пред органа за защита на конкуренцията в Чехия.

Двата нови енергоблока трябва да бъдат завършени през 2025 г. да произвеждат до 50 % електроенергията на Чехия, срещу актуалните 30 %, произвеждани от АЕЦ „Темелин” и по-малката ТЕЦ „Дуковани”.

Избирането на „Уестингхаус” „ще подобри енергийната сигурност на Чехия и двустранното сътрудничество между нашите две държави”, допълва Хилъри Клинтън, след среща със своя чешки колега Карел Шварценберг.

Според американският държавен секретар, одобряването на офертата на "Уестингхаус" ще допринесе за създаването на нови 9 000 работни местна в САЩ и Чехия.

Офертите за изграждането на новите блокове на АЕЦ „Темелин” бяха внесени през юли тази година и се очаква да бъдат разгледани в средата на 2013 г.

Международните наблюдатели припомнят, че по-голямата част от средствата, отделени от „Атомстройекспорт” в офертата за АЕЦ „Темелин” бяха отклонени след отказа на България от изграждането на АЕЦ „Белене”.